22/10/2016

CRATAEGUS IN FLAME

This is exactly reason, why I prefer deciduos trees. Their continuous change during the year. Some species are able to provide whole range of colors and crataegus is one of the best. Whats more, deciduos trees can provide majesty, which I never feel from conifers.
Is that only my feeling? Can perfect shaped pine or juniper provide majesty like mature carpinus, quercus or crataegus tree? In front of the perfect shaped pine or junifer, I feel just sadness. In my eyes it is only product, art does not lie in perfection. Bonsai is an art, we should think about that and find a new ways, how to push it forward.
Here I can share few shots of my favourite hawthorn. This one is about 80cm high. Next spring will be planted in its first ceramic pot. I love its grace, kind of feminity and continuous change, enjoy.

------------------------------------------------------------------------------------

Neustálá změna listnatých stomů během roku je jedním z důvodů, proč jim dávám přednost oproti jehličnanům. Co víc, listnáče nabízí majestátnost, kterou u jehličnanů nenacházím.
Z dokonale natvarované borovice, nebo jalovce mám většinou spíše pocit smutku, že vidím dokonalý produkt člověka, ne strom. Bonsaje jsou umění! To se skrývá v drobných nedostatcích, které dodají originalitu, život, ne v umělé dokonalosti.
Níže posílám pár fotek jednoho z mých oblíbených hlohů. Má zhruba 80cm výšku a příští rok jej čeká přesazení do své první keramické misky, to bude velký krok vpřed a moc se na to těším. Jedná se o velmi elegantní strom ladných, ženských křivek, rostoucí s grácií vznešené dámy.








1 comment:

  1. Když se o někom říká, že se pěkně vybarvil, není to moc pozitivní. Tenhle stromek je vyjímka. Super.

    ReplyDelete