25/01/2017

LARGE SPRUCE "THE SQUID"

This spruce is definitely one of our most "monstruous" trees at our garden :-).
It is a yamadori from Transylvania, collected by myself in 2011. After some years of recovery, it was repotted into the current bonsai pot and roughly styled for the first time in the summer 2014. However, the first photo comes from 2015 when our long-term apprentice Tony was taking off the wire from the tree. Recently, we´ve worked on this tree again and for now the crown is semi-roughly styled (with spruces is always better to be careful about too much foliage reduction and styling at once) - this summer we´ll move the lowest branch more toward the front and edit the tree furthemore. I´m really looking forward to repot this tree into more appropriate container in spring 2018!

Tento smrk zvaný "Krakatice" je určitě jedním z nejbizarnějších stromů na naší zahradě :-).
Jedná se o rumunské yamadori námi vyzvednuté v roce 2011. Po několika letech zotavování proběhlo přesazení do současné mísy a první hrubé tvarování přišlo na řadu v létě 2014. První fotky jsem ovšem pořídil až o rok později - na nich náš věrný učedník Tonda strom oddrátovává po sezóně velmi bujného růstu. Minulý týden jsme na stromu opět zapracovali - pořád se jedná o polo-hrubé natvarování koruny, u smrků je obzvláště důležité nespěchat a neodstraňovat příliš obrostu najednou.
Letošní léto ještě výrazněji ohneme spodní větev směrem kupředu (po zavalení "otlačených drátů"  po minulém tvarování) a strom možná i dále doladíme. Osobně se těším na jaro 2018 a přesazení smrku do odpovídající misky.

2017

2015/08



2017 before restyling / před přetvarováním








The Squid as of today, height 65 cm, width 110 cm

Krakatice v aktuální podobě - výška 65 cm, šířka 110 cm



No comments:

Post a Comment