Virtually unknown in the West, Shan Cha’s presence and use as an infused drink has first been recorded in Chinese writings dating back to the 17th century (1697). Its botanical characteristics are somewhat close to the Assamica with its long leaves but distinct with unique adventitious shoots arising from its underground roots. It is a shrub that prefers a wild, mountainous habitat with altitudes ranging between 650 m to 1500 m. Four distinct protected areas have been put in place in central, south and eastern Taiwan for the preservation of this National treasure which is revered as the father plant to some of the most unique and distinctive tea hybrids of Taiwan. For example, it is from this unique wild strand that the Taiwan Research and Experiment Station (TRES) have successfully developed the now famous TRES-18 Red Jade black tea which has fueled the whole black tea revival in Taiwan since the turn of this new century.
This tea is not promoted to sell into the market because of its wild characteristic. It is a plant that doesn’t render the same taste if cultivated in a more systematic way therefore it is quite rare. The tea we propose is in fact made from leaves that are picked from wild trees that are found randomly in the surrounding mountains of Yu-chi Township. To do so, the producer gets up at 4 o’clock in the morning during the picking season of July and August to roam the mountains with aboriginal pickers to look for the wild tea. Only trees picked at an altitude of no less than 1000 m are considered for the best taste characteristics. Furthermore, just like Oriental Beauty oolong, Gui Fei oolong and Mi Xian black tea, Shan Cha is a bug-bitten style tea where a small leaf hopper will nibble the leaves and leave their characteristic contribution to the taste of this tea: a wonderfully sweet honey finish that is quite distinctive and pleasant.
This is possibly the easiest black tea to drink. It is very distinctive and unique in taste. This is a subtle charming tea, yet extremely satisfying and with surprising stamina. The taster will be greeted with a pleasant aroma of baked oats with buttered sweetness and a discreet floral note of wild rose will charm the nose. The liqueur is all smoothness with very light refreshing tartiness. The taste is all pleasant and round with evocations of pastries and baked sweets with fruit compote notes similar to Japanese white peaches. What surprises the palate is the inviting suppleness of this tea that makes you want to drink cup after cup after cup. This is a must try tea!
EN/CZ
Čínská provincie Yunnan je známa pro svůj Puerh a také Taiwan se může pochlubit čajem z divoce rostoucího kulivaru a tím je právě San cha.
Na západě ne moc známý čaj, první písemné zmínky se však datují do 17. století. Kultivar velmi podobný Assamice, čaj s dlouhým listem a typický velkým množstvím kořenových výmladků. Spíše tedy divoce rostoucí čajovník keřovitého vzrůstu, vyskytující se v nadmořské výšce od 650 m.n.m do 1500 m.n.m.
Byla založena 4 chřáněná území v centrálním, jižním a východním Tchaj-wanu pro zachování tohoto národního pokladu, který je ctěn jako mateční rostlina některých výjimečných a velice ceněných čajů, pocházejících z Tchajwanu. Z tohoto čajovníku byl například vyšlechtěn společtností TRES výjimečný TRES-18 red Jade černý čaj, který nastartoval produkci vynikajících černých čaju na Tchajwanu.
Tento čaj není propagován pro prodej na trhu, a to vzhledem k původu z divoce rostoucích čajovníků. Čajovník neposkytuje stejnou chuť v případě, že je cíleně pěstován, proto se jedná o velmi vzácný a výjimečný čaj. Čaj, který nabízíme, pochází z divoce rostoucích stromů, jež jsou náhodně objevovány v oblasti Yu-Chi Township. Aby to bylo možné, tak místní sběrači vyrážejí do hor kolem čtvrté hodiny ranní, a to v období sklizně, červenci/srpnu. Za kvalitní se považují listy z nadmořské výšky kolem 1000 m.n.m. Navíc San Cha patří do kategorie "napadených čajů". Tedy stejně jako Gui Fei, Oriental beauty, Mi Xian black, tak i tento čaj je napaden hmyzem, což ve výsledku přináší nezapomenutelný, medově sladký aftertaste.
Jedná se o velice lehce pitelný čaj, avšak velmi výrazné a jedinečné chuti, velmi uspokojující. Nabízí vůni pečeného ovsa s máslovou sladkostí a diskrétním náznakem vůně divoké řůže.
Nálev je velice hladký a lehce osvěžující. Pocítíte příjemnou, kulatou chuť připomínající pečivo a pečené cukroví s ovocným náznakem po japonských bílých broskvích.
Milovníci černých čajů nesmí tento skvost vynechat - SAN CHA!
Detail of San Cha leaves - detail listu čaje San cha
First brewing - první nálev
Detail of leaves after third brewing - detai listu po třetím nálevu.
Some detail of yixing pot - nakonec pár detailu yixing konvičky.
No comments:
Post a Comment