14/07/2015

Oriental Beauty - BAI HAO OOLONG

Let me introduce the Oriental beauty - Bai Hao Oolong. This 70%-80% fermented tea is a real classic between the Taiwan oolongs. It provides unique and unmistakeable taste and also great stories about its origin. 100 years ago it was called "Formosa oolong" and for a long time period (during Qin dynasty to Japanese era) it was a major tea for export to Europe. At this time, people also called it "champagne oolong" and when the Queen Elizabeth II of England drank this tea, then named it "Oriental beauty". Original name in chinese is "Bai Hao Oolong" or "White tip Oolong" in english. It has the same meaning. Tea is produced from two tender leaves and white-tipped buds from the tea tree. 
Taiwanese pronunciation is "Pong Fong Tea" and there is another nice story linked to this name. Back to the Japanese occupation era, tea farmer in Xin Zhu area produced tea, that was seriously bit by a green leaf bug, they are sometimes called leaf hoppers. He took it to the Taipei City for a sale and unexpectedly got a very good price. When he told this story to people in his village, no one believed, that he really got a good price. Therefore people said, that he is a "Pong Fong", that means overstate, exaggerate etc.

Rád bych Vám představil Oriental beauty - Bai Hao Oolong. Tento čaj oxidovaný na 70%-80% je opravdovou klasikou mezi taiwanskými oolongy a nabízí nejen unikátní chuť, ale také velmi zajímavé příběhy, které se pojí s historiií a názvem tohoto čaje. Zhruba před 100 lety se tento čaj nazýval "Formosa Oolong" a byl určený převážně pro export do Evropy a UK. Lidé jej také nazývali "Champagne Oolong" a královna Anglie, Alžběta II, jej po ochutnání označila za "Oriental beauty", nebo-li Orientální krásku. Původní název v čínštině je "Bai Hao Oolong", v angličtině "White tip Oolong", což je významově totožné. Čaj je produkován z 2 jemných vrcholových listků a bílých, ochmýřených pupenů čajovníku. Krásný příběh se pojí také s taiwanským názvem čaje "Pong Fong". Během éry Japonské okupace, farmář z oblasti Xin Zhu vyprodukoval čaj, který byl výrazně napaden malými zelenými koníky. I přesto vzal pěstitel svůj čaj na prodej do města Taipei a překvapivě jej prodal za velmi dobrou cenu. Svůj příběh poté řekl lidem ve vesnici, ale nikdo mu nevěřil a tak vznikl náze "Pong Fong", což v překladu znamená, přehnaný, zveličený atd.

 Leaf hopper - secret of a great Oriental beauty taste.
Zelený koník, kterému vděčíme za nezaměnitelnou chuť čaje Oriental beauty.

For this review I used the Yixing Tea pot set - 150ml, which is specified for a Kung Fu Cha. Firstly I warm up the tea pot and used about 7-8g of tea. First brewing was maximally for 10s, also the secong and third was simillar. Then I always little bit increase the brewing time, just for a few seconds more. This tea can provide more then 8 brewings and we are speaking about the very good standard grade of Oriental beauty. In case you will make tea from some extra grade, like a Premium White Tippy Oriental beauty, you will achieve greatly improved taste, aroma and of course more brewings of tea, real pleasure :). Tea has a fruit like taste with a honey smell, velvet texture, with a hints of wild spice.

Pro přípravu čaje jsem použil Yixing čajový set - konvičku s obsahem 150ml, která je určena pro přípravu čaje stylem Kung Fu Cha. Konvičku jsem nahřál vroucí vodou a použil pro přípravu 7-8g čaje. První nálev jsem luhoval maximálně do 10s, to stejné platilo i pro druhý a třetí. Poté jsem u dalších nálevů postupně zvyšoval čas luhování, avšak v rámci vteřin, vše dle citu. Čaj nabídne minimálně 8 nálevů (více jsem nedělal). Mluvíme však o standardní jakosti Oriental beauty. V případě, že použijete kvalitní třídu tohoto čaje, např. Premium White Tippy Oriental beauty, docílíte kvalitnějšího prožitku a to nejen co se vůně a chuti týče, ale také množství nálevů, opravdový zážitek :). Čaj je chutí hladký s ovocnými náznaky a jemnými stopami po koření, nabízí jemnou medovou vůni.

 Yixing tea set - 150ml
.
 Detail of Yixing teapot stamp / Detail razítka výrobce konvice.

 Overview :)
.
 Detail of tea before anf after brewing / Detail listu před a po luhování.

 Detail of tea in a pot / Detail čaje v konvičce.

 Color of the fourth infusion / Barva čtvrtého nálevu.

No comments:

Post a Comment